Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyyskoulutukset

EU-direktiiviin perustuva lainsäädäntö sisältää vaatimukset perustason ammattipätevyyden hankkimisesta ja säännöllisestä jatkokoulutuksesta. Perustason ammattipätevyyskoulutus vaaditaan kuljettajilta, jotka ovat hankkineet linja-auton ajo-oikeuden 10.9.2008 jälkeen ja kuorma-auton ajo-oikeuden 10.9.2009 jälkeen.  

 

 

 

  

 

 

 

 

Suositut ensiapukoulutuksemme sisältävät aina runsaasti käytännön harjoittelua

 

Ammattitaidon ylläpitämiseksi ja täydentämiseksi kuljettajille on annettava jatkokoulutusta

Jatkokoulutus koskee kaikkia kuorma- ja linja-autonkuljettajia. Ammattipätevyyden säilyttämiseksi koulutusta on hankittava viiden vuoden jaksoissa viisi päivää siten, että yhden koulutuspäivän pituus on vähintään seitsemän tuntia (7 kertaa 45 min.)  Viiden vuoden jaksossa vähintään yhden päivän on oltava ennakoivan ajon koulutusta.                                                                                                                                                                               

Kuljettajien ammattipätevyyden jatkokoulutuksia tarvitsevat kaikki LT, C1, C, C1E, CE, D1, D1E, D ja DE -korttien omistajat jotka ajavat em. kortin edellyttämää ajoneuvoa. Ainoa poikkeus on oman perheen nimiin rekisteröity ajoneuvo (esim. D1-pikkubussi), jolla kuljetetaan vain oman perheen jäseniä. Omalla kuorma-autolla voi kuljettaa esim. oman muuttokuorman, mutta korvausta vastaan suoritettavat kuljetukset (myös maatalouden kuljetukset) kuuluvat ammattipätevyyden piiriin.

 

Ammattipätevyysvaatimus koskee muitakin kuin ammattikuljettajia

Tärkeää on huomata, että ammattipätevyyskoulutukset (AMP-koulutukset) koskevat myös sellaisia henkilöitä jotka eivät toimi kuljettajan ammatissa, mutta kuljettavat esim. yrityksen tuotteita asiakkaille kuorma-autolla. AMP-koulutukset koskevat myös liikennetraktorin kuljettajia.

Ammattipätevyyskoulutuksia voivat järjestää Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) tai opetusministeriön hyväksymät koulutuskeskukset. Liikenne- ja viestintävirasto pitää rekisteriä kuljettajien käymistä jatkokoulutukseksi hyväksytyistä koulutuspäivistä. 

Niillä kuljettajilla, jotka ovat saaneet ajokortin 10.9.2008/10.9.2009 jälkeen, ammattipätevyys on voimassa viisi vuotta perustason koulutuksen suorittamisesta. Voimassaolon voi tarkistaa ajokortista.

Käytännössä kaikki viisi koulutuspäivää on hyvä olla käytynä viimeistään 2 - 3 viikkoa ennen ”eräpäivää”.  Silloin merkinnät ehtivät rekisteriin ja ammattipätevyyskortti saapuu ennen kuin ammattipätevyyden voimassaolo lakkaa.

Lisätietoa asiasta löytyy Liikenne- ja viestintäviraston sivuilta. Aina voit kysyä asiasta myös Koulutus Koukku/ Merja Saulamaa p. 0400 660796